-wanita adalah aurat apabila dia keluar-

Dalam sebuah hadisnya Rasulullah
shallallahu 'alaihi wassalam bersabda:

الْمَرْأَةُ عَوْرَةٌ فَإِذَا خَرَجَتْ اسْتَشْرَفَهَا
الشَّيْطَانُ.

“Wanita adalah aurat, apabila dia
keluar maka syaitan menghias-hiaskannya (untuk menarik perhatian
lelaki).”

“Dan
janganlah mereka (kaum wanita) memperlihatkan perhiasan tubuh mereka
kecuali yang zahir daripadanya.”
[Surah al-Nur 24:31]

Aurat : Apa Sudah Jadi ?

Oleh
Ust Hj Zaharuddin Hj Abd Rahman

Semasa saya memberikan kuliah
kepada satu kumpulan wanita yang terdiri dari golongan professional
termasuk para Datin di satu daerah, ketika itu, sedang heboh isu wanita
seksi ditangkap di sebuah kelab malam. Lalu timbul isu hak peribadi
wanita untuk memakai apa jua pakaian yang diingininya, termasuk yang
seksi. Lalu, semasa kuliah ini saya mengambil peluang bertanya kepada
kumpulan wanita ini soalan mudah berikut :-

"Apakah agaknya sebab wanita ingin memakai seksi dikhalayak ramai? Dengan skirt pendek, atau baju sendat dan nipis?"

Ada di antara mereka mula
memberikan pandangan, tetapi kerana terlampau ramai yang bercakap, saya
tidak mendengar butirannya. Apabila saya meminta seorang wakil, seorang
menjawab dengan yakin.

" Untuk nampak cantik ustaz..." katanya sambil tersenyum malu.

Saya bertanya pula : "Agaknya kepada siapa nak ditunjukkan kecantikan itu?"

"Tentulah kepada kaum lelaki ustaz, kaum wanita pun iye juga.." sambungnya.

"Baiklah, jika lelaki
tersebut sudah tergoda dengan kecantikan tu, lalu ingin menyentuh
bahagian indah yang dilihatnya boleh tak ?" Tanya saya menguji.

" Isyh, ustaz ni.. tentulah
tak boleh ustaz, dah kira ‘sexual harassment' (gangguan seksual) tu
ustaz" dengan yakin sekali hujjahnya kali ini.

"Jika demikian, tidakkah para
wanita merasakan, tindakan mereka yang memaparkan bahagian yang menarik
di tubuh mereka itu juga merupakan gangguan seksual kepada lelaki?"
Tambah saya.

" Erm, macam mana tu ustaz?" Tanya mereka dengan nampak sedikit bingung sambil berkerut dahi.

"Ye la, bila orang lelaki
yang dah naik syahwatnya tu, kerana kecantikan peha wanita tu
contohnya, mestilah terganggu syahwatnya, lalu terdetik keinginan
seksualnya secara tidak terkawal" .."Kerana itu saya katakan berpakaian
seksi adalah suatu bentuk gangguan seksual kepada orang lelaki di
sekelilingnya"

"Cuba bayangkan, kucing yang
lapar diacah-acah dengan ikan ‘fresh' yang digoyang-goyankan di
hadapannya tentu geram kucing tu, malah silap haribulan, tentu
diterkamnya muka orang yang mengacah juga" Tambah saya lagi memberi
keyakinan.

"Tapi perlu diingat, tak
semua kucing akan terkam, hanya yang amat lapar dan liar je, demikian
juga lelaki, tak semua lelaki gagal kawal nafsunya, tetapi tak
dinafikan bahawa ramai juga yang gagal dan liar"

"Akhirnya, kerana suasana
yang tak sesuai, mungkin kerana ramai orang dan di tempat awam pula,
terselamatlah wanita seksi itu dari terkaman lelaki liar tadi.
Masalahnya, anak-anak perempuan kecil berumur 7 hingga 12 tahun yang
mungkin menjadi mangsa tempiasan nafsu lelaki begini. Dan di ketika
itu, samada wanita itu bertudung, berjubah, kanak-kanak dan sebagainya
tidak lagi mampu menahan nafsu si lelaki seperti ini, asalkan suasana
cukup sesuai (sunyi dan jauh dari pandangan ramai), akan dilepaskan
nafsunya secara kekerasan" Terang saya dengan panjang lebar, mereka
mengganguk dengan wajah serius kali ini.

Lebih terangnya, sama-sama
fikirkan adakah jika para wanita yakin bahawa jika anda berada di
hadapan Baginda SAW hari ini, adakah Rasulullah akan tersenyum atau
sebaliknya? . Jika sebaliknya, bagaimana pula peluang wanita seperti
ini untuk mendapat Syafaat Nabi SAW di akhirat kelak?. Benar, mungkin
sesoerang wanita itu berjaya meraih pandangan istimewa dari kaum lelaki
hasil pendedahan kecantikannya yang memukau. Tapi keseronokan itu
hanyalah palsu dan sementara sahaja, serta tidak menambah sebarang
nilai buat kehidupan kekal di Barzakh dan Akhirat selain menambahkan
tahap azab sahaja. Apa yang jelas, pakaian yang ditunjukkan oleh wanita
Arab yang solehah dengan penutupan aurat yang sempurna di zaman ini
sudah tentu boleh memberi sedikit info kepada kita bahawa inilah mugkin
pakaian yang dipakai oleh wanita Islam di zaman Nabi serta mendapat
redha dari mata dan hati baginda SAW. Tidakkah para wanita hari ini
juga berminat meraih redha dari mata dan hati baginda SAW?.

Kerabu Pegaga dan Bunga Kantan



Bahan-bahan

* 1 cekak pegaga – dipotong kecil
* 1 kuntum bunga kantan – hiris halus
* 3 sudu kelapa parut digoreng sehingga perang tanpa minyak
* 1 sudu kecil lada hitam
* 1 biji cili merah – hiris halus
* 2 ulas bawang merah dimayang halus
* 2 biji limau kasturi – diambil jusnya, kulitnya dihiris halus
* segenggam ikan bilis – goreng tanpa minyak


Tumbuk lada hitam, ikan bilis, kelapa goreng dan sedikit garam. Jangan terlalu halus.

Campurkan bahan yang ditumbuk bersama pegaga, kulit limau, jus limau, bunga kantan dan juga cili merah.

Gaul rata dan hidangkan.

bestnye klu de org nk buat n hantr kt ak ,,x sabar nk balik kg nk mkn kerabu mak ,,huhu,,,

-bestnye td dapt makan cheese tart-

12:37 PM Posted by syafiqah 3 comments
alhamdulillah ,,ari ni lg 1 paper dh melepas,,,tinggal la 1 paper lg ,,paper killer3 2,,takut ak nk hadapinye,,,,

td lepas balik exam ak buka lptop n skodeng2 mane yg patut , mkn cheese,,hahaha,,best tau ,,walaupun hanya 1 ,tp tahap kesedapan 2 leh mengenyagkan ak tuk tgh hari ni ,,huhu,,

korg tau x ngape 1 je ,,,sbb bnde alah 2 mahal ,,2,00=1..klu de org nk sponser best gk ,,sape kah gerangan orang yg baik nk blanje ak ni ,,hahaha,,de ke ek??..huhu

pas ak siap mkn, ak cri la gmbr2 cheese nk bg org tgk bio terliur,,hahaha..jeng2,,nilah cheese yg ak jumpe ,,










..ak mkn yg besa je ,,ni ak letk sbb cntik n menyelerakan ,,haha

-besarnye pengorbanan seorang ibu..(*_*)-



baca lah, semoga terbuka hatimu utk mengingatiNYA..insyaAllah
Ibu Ingatlah pengorbanan ibuuuuu.... Orang kata aku lahir dari perut mak.. Bila dahaga, yang susukan aku.. mak Bila lapar, yang suapkan aku..ibu Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. mak Kata ibu, perkataan pertama yang aku sebut.. Bu! Bila bangun tidur, aku cari.. mak Bila nangis, orang pertama yang datang ..mak Bila nak bermanja... aku dekati mak Bila nak bergesel... aku duduk sebelah mak Bila sedih, yang boleh memujukku hanya mak Bila nakal, yang memarahi aku... mak Bila merajuk... yang memujukku cuma..mak Bila melakukan kesalahan... yang paling cepat marah..mak Bila takut... yang tenangkan aku.. mak Bila nak peluk... yang aku suka peluk..mak Aku selalu teringatkan ..mak Bila sedih, aku mesti talipon... Mak Bila seronok... orang pertama aku nak beritahu... mak Bila bengang.. aku suka luah pada ..Mak Bila takut, aku selalu panggil.. "makkkkkkkkkkkk! " Bila sakit, orang paling risau adalah ..Mak Bila nak exam, orang paling sibuk juga Mak Bila buat hal, yang marah aku dulu..Mak Bila ada masalah, yang paling risau.. Mak Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni... Mak Yang selalu masak makanan kegemaranku. . Mak Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku, Mak Yang selalu berleter kat aku.. . Mak Yang selalu puji aku.. Mak Yang selalu nasihat aku.. .Mak Bila nak kahwin.. Orang pertama aku tunjuk dan rujuk... Mak Aku ada pasangan hidup sendiri Bila seronok... aku cari pasanganku Bila sedih... aku cari Mak Bila berjaya... aku ceritakan pada pasanganku Bila gagal... aku ceritakan pada Mak Bila bahagia, aku peluk erat pasanganku Bila berduka, aku peluk erat Mak Bila nak bercuti... aku bawa pasanganku Bila sibuk... aku terlupa pada Mak Bila sambut valentine... Aku hadiahi bunga pada pasanganku Bila sambut hari ibu... aku cuma dapat ucapkan Selamat Hari Ibu Selalu... aku ingat pasanganku Selalu... Mak ingat kat aku Bila-bila... aku akan talipon pasanganku Entah bila.. aku nak talipon Mak Selalu... aku belikan hadiah untuk pasanganku Entah bila.... aku nak belikan hadiah untuk Mak Renungkan: Dulu Mak pernah kata: "Kalau kamu sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kamu kirim wang untuk Mak? Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah". Berderai air mata. Hari ini kalau Mak mahu lima ratus sebulan pun aku mampu. Aku boleh kirimkan. Tapi Ibu sudah tiada. ingatlah pengorbanan ibuuuuu.... Dibawah adalah Nukilan Syeikh Hassan Al Banjari Perjuangan mu bagai lilin yang membakar Bersinar menerangi kegelapan Rela Berkorban meredah onak berduri Jasa Bakti mu sejernih air di qhali Sinar cahaya murni mu menerangi keluhuran insan Kau lah insan yang bernama Ibu Ya Allah Engkau pelihara lah kedua ibubapa ku.sepertimana mereka membela ku dari kecil. Jauh di sudut uslub kalbu ni sayu & pilu mengenangkan pergorbanan mu ibutapi aku manusia yg selalu lalai ,selalu lupa kan ibu ku.Maaf kan diri ku wahai ibuku..

-TAKZIAH buat keluaarga adik NADIA-

seorang lagi anak adam telah kembali bertemu dengan penciptannya pg td,,,

nadia ni kwn kepada adik ak ,,tp ak pun knl gk die ,,sebab mak die baik ngn fmly ak ...

ari 2 masa ak balik mak ak de cite pasal nadia ni ,,,katenye sakitnye x leh d kesan oleh pihak hospital ,,,

,lpas beberapa lama duk hospital alhamdulillah nadia chat n leh balik umah n fmily die buat kenduri kesyukuran,,

lpas 2 ari ni ,,k,na tepon n bgtau nadia da pergi meninggalkan kite semua ,,,

kepada sesiapa yg melawat blog ku ni ,,diminta jasa baik tuk sedekahkan alfatihah tuk adik nadia dan semua muslimin n muslimat yang telah kembali ke rahmatullah.semoga rohnye ditempatkan bersama org yg soleh ..al- fatihah,,,

--amazing u..hihi--

saje nk kongsi ,,,kt2 la korg x penh tgk lg pic ni ,,hihi














sekian shja stkat ini,,huhu

takziah juga buat arwah acik spin-

12:26 AM Posted by syafiqah 1 comments

takziah buat acik spin,,,,yg telah kembali kerahmatullah 17.4.2010...alfatihah...


tiap2 hari kite akan dgr tentang kematian...

kematian semakin hampir dengan kite ,,,

adakah kite sudah bersedia untuk menghadapi hari itu ,,,
renung2kanlah ,,,

pesanan tuk driku n sape2 yg sudi bace

-TAKZIAH buat keluarga EN.HILMI HASBI-

16.4.2010 jam 10 lebih pg td sedg ak ngn k,long syok2 tgk cite ,,,tiba2 ak dpt msg dari adik ni yg berbunyi

"sedekahkan alfatihah tuk ibu omel"

terus ak ,,,innalillah.....

laju jantungku berdebar ,,,x dapt kubayangkan perasaan adik seumur 16 tahun melalui detik ini ,,,klu ak pun mesti ak menangis ,,kerana kehilang org tersyg buat selama2nye ,,,

akk harap omel ngn fmily tabah menghadapi dugaan ini,,moga arwah ibu omel d cucuri rahmat dan berada bersama org y soleh ...


'''semua yg hidup pasti akan mati'''kullu nafsin dha iqotul maut ....

Imam Muslim, Tirmizi, Nasai, Abu Dawud, Ahmad dan Al-Darimi telah meriwayatkan daripada Abi Hurairah r.a. bahawa Nabi s.a.w. bersabda:
"Apabila manusia mati, terputuslah daripadanya segala amalannya, kecuali tiga perkara: sedekah jariyah, ilmu yang dimanfaatkan, atau anak yang soleh yang berdo'a untuknya".

lagu khas tuk omel n family

KE MAKAM BONDA

Kami mengunjungi pusara bonda
Sunyi pagi disinari suria
Wangi berseri puspa kemboja
Menyambut kami mewakili bonda

Tegak kami di makam sepi
Lalang-lalang tinggi berdiri
Dua nisan terkapar mati
Hanya papan dimakan bumi

Dalam kenangan kami melihat
Mesra kasih bonda menatap
Sedang lena di dalam rahap
Dua tangan kaku berdakap

Bibir bonda bersih lesu
Pernah dulu mengucupi dahiku
Kini ku rasakan kasihnya lagi
Meski jauh dibatasi bumi

Nisan batu kami tegakkan
Tiada lagi lalang memanjang
Ada doa kami pohonkan
Air mawar kami siramkan

Senyum kemboja menghantar kami
Meninggalkan makam sepi sendiri
Damailah bonda dalam pengabdian
Insan kerdil menghadap Tuhan

Begitu bakti kami berikan
Tiada sama bonda melahirkan
Kasih bonda tiada sempadan
Kemuncak murni kemuliaan insan

-x sabar nk balik kg-

mlm ni klu pnjang umo n de tiket bus ak n k,long mo balik ganu ,,

balik bukn tuk suka suki tp de misi n visi,,,

lgpun kak na ak sakit sekarg ,,boleh la ak balik tgk die skali ,,,Ya ALLAH sembuhkanlah penyakit kakaku ini ,,,x sanggup ak tgk die sakit ,,:(,,uwaaaaa

ak nk g amik bhan kt JHEAT,,sbb tesis ak bnyk lg x siap ,,bimbg lak kt x sempat nk siapkan..da la 2 3 hari lg nk exam..adoi ...

jadual exam ak tul sem 6..

15.4.2010- kewangan Islam- 3.30- Dectar

23.4.2010- etika komunikasi- 8.30-DGemilang

26.4.2010- kajian tafsir-3.30- D Gemilang

sume subjek sem ni ak pk killer2..adoi mati la ak ...

YA ALLAH tolonglah hambamu yang lemah ini ,,,,amin

kwn2 doakan ak jugk ye tuk final exam ni ...

Dinner lg mlm ni

malam ni tema baju warna OREn,,,huhuhu,,,kali ni Dinner bertempat di Danau Golf,UKM


dinner mlm ni mknan best ,,tp x best sbb xde kwn2 yg lain ,,nasib baik de linda,,klu x mmg ak xkn p nye ,,

bg ak mknan best,,sbb ak suka lauk ni ,,huhu,,simple tp mengingatkan ak pada kg halaman ,,huhu







siap majlis,,bergambr kejap n balik kolej,,,

-Diner oh Diner,,JPDK 3/4/10-

12:37 AM Posted by syafiqah 2 comments
assalamualaikum semua,,,,,,,,,,,,,,,

alhamdulillah ari ni pertku kenyg sudah ,,sbbnye mlm ni junior JPDK wt diner tuk senior2 tahun akhir,,sedih lak nk tingglkan kwan2 n UKM,,,,x tau la bile la leh jumpa lg korag2 sume ,,,,korang klu kwen jgn lupa ajk ak ,,hihi,,nk gk mkn nasi minyk korang,,,yg penting nk jumpe sume kwan2,,,

kejadiah sebelom p diner....

huhuhu..sedih siot....

ak n k,long ku p PKNS tuk cri buku,,,tiba2 ak nmpk jubah murah,,,,de lak warna hitam,pe lg ,ak beli je la ,,,alang2 harga pun murah dn berpatutan,,RM 59..ok x ..ok la 2 kn ,,,huhuhu,,,,sempena ngn dinner mlm ni ,,tema yg junior2 khaskn ialah warna hitam, merah n putih,,,,so klu ak beli warna hitam ,,mmg sah2 ikut peraturan kn ,,hihihi...

smsa d PKNS ak sempat lg p beli buku kt SYABAB,,,jeng3,,ni la bukunya,,,


lepas balik dr PKNS,,ak p WARTA lak tuk p beli hp k,long ,,uhuhu,,maklumlah baru dapat duit JPA,,2 pun die beli sbb mak ak da membebel-bebel sbb hp die 2 dh segal2,,klu tepon dgr x degr je die ckp,,so k,long beli la,,bukn pe alang2 beli ,baik la terus beli yg elok,,than 2,3 puluh thun ,,haha,,,

k.long beli hp tuk die n 1 lg hadiah tuk ayah ,,,lame gile kami duk servay ..sakit kaki2 ak dri lame sgt kt kedai 2,,,lpas puas mengskodeng mana yg berkenan d hati ,,akhirnya kami berkenan la ngn 2 bijik hp ni ...jeng3....


hp k,long,cmne bro ,,ok x hp ni ,,korg jgn ngade nyebok nk jgk ye budk2,,pesanan tuk adik2 ak


ni hp tuk hadiah kn pada daddy tersayg ,,,syg ayah ,,muahhh.

lepas beli hp ,,kami balik ke UKm dgn keadaan yg hmpir basah kuyup krana hujan,,haha,

sambungan cite pasal jubah yg ak beli td:---

mklumlah ak ni tergolong dal;am kalangan org kerdil,,jubah yg saiz S pun ak kena potong kt bwh,,hahaha,,memandangkan kami sampai d UKM jam 5 ptg ,,so sy pun jahit je la ,,jhit pun ala kadar je ,,janji leh lekat ,,haha,, k,long pun turun katil sama2 jahit,,k,long yang x penh jahit bnde2 ni,,leh lak jahit ptg td,,punya la nk tolong ak supaya leh gak pakai jubah 2,,,huhuhu,,,,

hajat d hati nk pakai jubah hitam ngn tudung putih,,,so k,long belanja la ak beli tudung,,,ak lak lupa nk ukur ok ke x,,balik bilik ,,lpas jhit baju,,ak p mndi n k,long mengmbil peranan sebagai kakak yg penyayang telah monolong ak mgiron baju n tudung,,,siap sume iron ,,,,,

tiba-tibaaaaaaaaaaaaaaa,,,,,uwaaaaaaaaaaaaa.......

tudung yg ak beli td 2 sengal sgt2,,,boleh plk org 2 jual tudng yg segal itu,,,langsung x leh nk pakai,,,harga je mahal,,,klu nk pakai gk kena potong ,,sebab tudung 2 senget sgt,,,,disebabkan itu,,,k,long mintak tudung lain tuk di iron,dh la masa 2 kwn2 lain da odw p bus stop,,,iron yg lain n pakai je ,,,so x jd le pkai tudung putih,,alih2 pakai tudung hitam...mmg jodoh ak kuat ngn hitamm,,,sedihhhh,,,dah la baju hitam,,tudung hitammm,,,,tuan plk hitam,,,tp alhamdulillah syukur,,,

bio le hitam pun hitam la ,,,asalkan tutup aurat,org kata hitam itu menawan ,,x tau la betul ke x,,hahaha,,,,:)...

kul 7 naik bus p fak,,,lpas mgrib bergerak p BGR,,,Bangi Golf Resort,,..
cam2 xtvt,,,dung dang dung dang ,,,tamat la diner 2,,,,,
pe lg ,,gambar sakan la kwn2 ak ,,ak pun join 2 kaki la ,,huhuh,,kenangan thun akhir la katekan,,,


ni je mknan yg de ,,tp ok la ,,boleh mengenyangkn perutku,,huhu


geng KOMUNIKASI


geng KKM


geng ank ganu,,3 org je budak ganu kelas ak ..:(


final nite,,hahaha,,tggu driver dtg jemput,,wakaka


time kasih bayk2 k,long ,,jasamu dikenangn,,,i LOVE u so much,,muahhhhh,,

-mlm untuk habiskan minyak kete -

belum pun hilang letih kami g ronda2 alamanda n putrajaya,,,,hajat nk g masjid besi ,,tp hampa ,,tutup lak jalan nk ke c2,,,


sebelum balik UKM sempat bergambar kenangan ,,tq fer ,,nice pic,,hihi


menunggu fer n mail oder ayam KFC,,kami lak beria cri meja,,ingtkn nk mkn kt c2 ,,upanya p dataran ,,sbb KFC da nk tutup..huhu


bulatan ukhwah tuk mkn KFC( sebenonye tutup xnk bg ank org arab dtg mintak ayam),,hahaha

walaucmnepun pergaulan aku tetap terjaga n terbatas,,orang lain ak x tau la nk kate pe ,,pndai2 sndri la jaga dri kawan2 ye ,,sume da tahu kn ,,,

"syariat membataskan adab dan pergaulan,,,,,
jagalah maruah,,,,,smbung sendri la ,,haha