-wanita adalah aurat apabila dia keluar-

Saturday, April 24, 2010 10:06 AM Posted by syafiqah
Dalam sebuah hadisnya Rasulullah
shallallahu 'alaihi wassalam bersabda:

الْمَرْأَةُ عَوْرَةٌ فَإِذَا خَرَجَتْ اسْتَشْرَفَهَا
الشَّيْطَانُ.

“Wanita adalah aurat, apabila dia
keluar maka syaitan menghias-hiaskannya (untuk menarik perhatian
lelaki).”

“Dan
janganlah mereka (kaum wanita) memperlihatkan perhiasan tubuh mereka
kecuali yang zahir daripadanya.”
[Surah al-Nur 24:31]

Aurat : Apa Sudah Jadi ?

Oleh
Ust Hj Zaharuddin Hj Abd Rahman

Semasa saya memberikan kuliah
kepada satu kumpulan wanita yang terdiri dari golongan professional
termasuk para Datin di satu daerah, ketika itu, sedang heboh isu wanita
seksi ditangkap di sebuah kelab malam. Lalu timbul isu hak peribadi
wanita untuk memakai apa jua pakaian yang diingininya, termasuk yang
seksi. Lalu, semasa kuliah ini saya mengambil peluang bertanya kepada
kumpulan wanita ini soalan mudah berikut :-

"Apakah agaknya sebab wanita ingin memakai seksi dikhalayak ramai? Dengan skirt pendek, atau baju sendat dan nipis?"

Ada di antara mereka mula
memberikan pandangan, tetapi kerana terlampau ramai yang bercakap, saya
tidak mendengar butirannya. Apabila saya meminta seorang wakil, seorang
menjawab dengan yakin.

" Untuk nampak cantik ustaz..." katanya sambil tersenyum malu.

Saya bertanya pula : "Agaknya kepada siapa nak ditunjukkan kecantikan itu?"

"Tentulah kepada kaum lelaki ustaz, kaum wanita pun iye juga.." sambungnya.

"Baiklah, jika lelaki
tersebut sudah tergoda dengan kecantikan tu, lalu ingin menyentuh
bahagian indah yang dilihatnya boleh tak ?" Tanya saya menguji.

" Isyh, ustaz ni.. tentulah
tak boleh ustaz, dah kira ‘sexual harassment' (gangguan seksual) tu
ustaz" dengan yakin sekali hujjahnya kali ini.

"Jika demikian, tidakkah para
wanita merasakan, tindakan mereka yang memaparkan bahagian yang menarik
di tubuh mereka itu juga merupakan gangguan seksual kepada lelaki?"
Tambah saya.

" Erm, macam mana tu ustaz?" Tanya mereka dengan nampak sedikit bingung sambil berkerut dahi.

"Ye la, bila orang lelaki
yang dah naik syahwatnya tu, kerana kecantikan peha wanita tu
contohnya, mestilah terganggu syahwatnya, lalu terdetik keinginan
seksualnya secara tidak terkawal" .."Kerana itu saya katakan berpakaian
seksi adalah suatu bentuk gangguan seksual kepada orang lelaki di
sekelilingnya"

"Cuba bayangkan, kucing yang
lapar diacah-acah dengan ikan ‘fresh' yang digoyang-goyankan di
hadapannya tentu geram kucing tu, malah silap haribulan, tentu
diterkamnya muka orang yang mengacah juga" Tambah saya lagi memberi
keyakinan.

"Tapi perlu diingat, tak
semua kucing akan terkam, hanya yang amat lapar dan liar je, demikian
juga lelaki, tak semua lelaki gagal kawal nafsunya, tetapi tak
dinafikan bahawa ramai juga yang gagal dan liar"

"Akhirnya, kerana suasana
yang tak sesuai, mungkin kerana ramai orang dan di tempat awam pula,
terselamatlah wanita seksi itu dari terkaman lelaki liar tadi.
Masalahnya, anak-anak perempuan kecil berumur 7 hingga 12 tahun yang
mungkin menjadi mangsa tempiasan nafsu lelaki begini. Dan di ketika
itu, samada wanita itu bertudung, berjubah, kanak-kanak dan sebagainya
tidak lagi mampu menahan nafsu si lelaki seperti ini, asalkan suasana
cukup sesuai (sunyi dan jauh dari pandangan ramai), akan dilepaskan
nafsunya secara kekerasan" Terang saya dengan panjang lebar, mereka
mengganguk dengan wajah serius kali ini.

Lebih terangnya, sama-sama
fikirkan adakah jika para wanita yakin bahawa jika anda berada di
hadapan Baginda SAW hari ini, adakah Rasulullah akan tersenyum atau
sebaliknya? . Jika sebaliknya, bagaimana pula peluang wanita seperti
ini untuk mendapat Syafaat Nabi SAW di akhirat kelak?. Benar, mungkin
sesoerang wanita itu berjaya meraih pandangan istimewa dari kaum lelaki
hasil pendedahan kecantikannya yang memukau. Tapi keseronokan itu
hanyalah palsu dan sementara sahaja, serta tidak menambah sebarang
nilai buat kehidupan kekal di Barzakh dan Akhirat selain menambahkan
tahap azab sahaja. Apa yang jelas, pakaian yang ditunjukkan oleh wanita
Arab yang solehah dengan penutupan aurat yang sempurna di zaman ini
sudah tentu boleh memberi sedikit info kepada kita bahawa inilah mugkin
pakaian yang dipakai oleh wanita Islam di zaman Nabi serta mendapat
redha dari mata dan hati baginda SAW. Tidakkah para wanita hari ini
juga berminat meraih redha dari mata dan hati baginda SAW?.

0 Response to "-wanita adalah aurat apabila dia keluar-"

Post a Comment